Quantcast
Channel: Karriärbloggen – Tele2 Sverige
Viewing all 106 articles
Browse latest View live

Nina Andersson – mobilen och nätet ger frihet

$
0
0

Nina Andersson jobbar med samordning och information i Tele2s teknikorganisation. Nu är hon även utvald att vara en av Tele2s ambassadörer som ska arbeta med att bidra till en positiv närvaro i de olika sociala kanalerna.

Vad hoppas du få med dig, lära dig och dela med dig av som social ambassadör?

– Jag ser fram emot att vara en aktiv del av Tele2s strategi i sociala medier och lära mig om hur och var vi vill synas och ha en dialog med våra kunder. Jag vill framförallt dela med mig av min övertygelse om att teknik är för alla bara vi kommunicerar det på rätt sätt till varje målgrupp och gör det begripligt och roligt även för dem som inte arbetar med teknik.

Kan du bjuda på några allmänna funderingar kring den digitala utvecklingen och dina egna nätvanor?

Jag tycker det är intressant hur självklart mobildata har blivit på förhållandevis kort tid. Idag känns tanken på att man bara skulle kunna använda sin mobil för att ringa och skicka sms absurd. Själv känner mig oerhört begränsad om jag inte är uppkopplad och älskar friheten det ger att alltid ha tillgång till hela världen med bara en knapptryckning.

Var du väldigt snabb på att haka på den sociala trenden?

– Nej, väldigt snabb var jag inte. För att jag ska komma igång vill jag gärna ha information om mediet och syftet med det. Men när jag ser vad jag har att vinna, och hur jag kan använda det efter mina behov, hakar jag på med hull och hår och bara kör. Idag älskar jag Instagram och kommunikation med bilder men har inte ens haft mitt konto ett år.

Vilket är det mest oväntade stället som du använder din telefon på?

– Jag har med mig den överallt, och den är även till stor nytta när jag plockar svamp i skogen. Dels är det bra att ha tillgång till kompassen, och dels att kunna slå upp svampar jag är osäker på. 
På kontoret händer det också att jag letar upp information på mobilen istället för på PCn även om jag har den precis framför mig. Appar som 
Linkedin, Facebook och Instagram använder jag bara i mobilen.

Vad är det första du kollar när du sträcker dig efter din telefon på morgonen?

– Instagram! Jag slår på P1 på SRPlay och lyssnar på nyheter samtidigt som jag laddar mig med en massa härliga bilder på morgonen för att komma igång.

 

 

 


Emma Fernlund – omvandlar insikter till kundnöjdhet

$
0
0

Emma Fernlund arbetar som Customer Feedback Analyst på Tele2. ”Målet med mitt arbete är att hitta insikter som leder till att vi blir bättre på att leva upp till kundernas förväntningar, och gärna överträffa dem.”

Berätta lite om din bakgrund?

– Jag läste statsvetenskap med miljöinriktning på Umeå universitet och planen var från början att jag skulle arbeta med miljöpolitik, gärna inom EU. Men när jag var färdig med min utbildning halkade jag in på marknadsundersökningar. Mitt första jobb var som projektledarassistent men jag avancerade snabbt till analytiker och projektledare.

Så du började arbeta med marknadsundersökningar av en händelse och tyckte att det var ett väldigt spännande område?

– Precis, och eftersom jag var helt ny i branschen blev jag upplärd i hur man genomför och analyserar undersökningar på mitt första jobb. Jag upptäckte ganska snart att jag tyckte det var väldigt intressant att titta på hur kunderna reagerar och beter sig och hur man på bästa sätt kan använda insikterna till att utveckla verksamheten och öka kundnöjdheten.

Du arbetar som Customer Feedback Analyst på Tele2 sedan i januari. Berätta vad du gör på jobbet?

Jag stämmer av hur nöjda eller missnöjda våra kunder är under olika skeden i deras ”kundlivcykel”, det vill säga under den tid de är kund hos oss. Detta görs helt enkelt genom att fråga dem vad de tycker om oss när de exempevis gör ett köp, är i kontakt med kundservice eller har varit inne på hemsidan.

– För mig är det spännande och roligt att få vara med och följa hela flödet – från att samla in kundernas åsikter till att med hjälp av data omvandla dem till insikter som vi sedan använder för att genomföra förändringar som slutligen resulterar i en ökad kundnöjdhet. Feedback från kunderna är också något som driver mig i vardagen då det påminner en siffernörd som mig om att bakom varje siffra finns en faktisk människa som känner av de förändringar och förbättringar vi gör.

Under studietiden höll du på en hel del med radio. Vad tar du med dig från den erfarenheten?

– Jag har alltid varit en blyg person och engagemanget med studentradion var ett sätt för mig att utmana mig själv på den sociala arenan. Dels var jag programledare för både musik- och pratprogram, och dels arbetade jag bakom kulisserna i roller som programansvarig och stationschef. Förutom att det var väldigt roligt fick jag lära mig mycket om att leda projekt och se till att helheten håller ihop.

Tele2 öppnar butik i Luleå!

$
0
0

I början av 2009 klev etableringschef Michael Blomquist och försäljningschef Jens Brintler in som medarbetare nummer ett och två på Tele2Butikerna. Med tomma skrivbord och fria händer tog de sig an uppdraget att hjälpa till att dra igång den butikssatsning som sedan dess har utvecklats till Tele2s största försäljningskanal. Den fjärde juni öppnar den 62:a butiken i Luleå – den första i Norrland.

– Vi öppnade de första butikerna i Kista och Skärholmen på prov i augusti 2009. Allt förbereddes i minsta detalj för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna. Vi planerade då som nu för framgång, säger Jens.

– De första butikerna etablerades på två absoluta topplägen, och det är en strategi som vi hållit fast vid sedan dess, säger Michael.

Konceptet tog sig snart ut i landet och butiker öppnades från Malmö och Kalmar i söder till Uppsala i norr och allt däremellan. Vad är det som har gjort att butikerna blivit så framgångsrika och att det har gått så snabbt?

Vi har ett upplägg som möter kundens behov och vi har vunnit deras förtroende genom att våra medarbetare är grymma på service. Vårt mål är att alla som kommer in i butiken ska ha en bra upplevelse och att de ska gå hem med precis det de behöver, varken mer eller mindre, säger Jens.

Nu öppnar butik nummer 62 i Luleå. Den första i Norrland. Hur känns det?

– Helt fantastiskt! Det är en milstolpe, utan tvekan, och vi har sett fram emot det ända sedan 2009. Därför har vi laddat upp med extra bra erbjudanden till öppningen och vi ska göra vårt yttersta för att få satsningen att flyga, säger Jens

– När vi startade hade vi som mål att butiksnätet skulle sträcka sig längs hela E4 från Uppsala och norrut. Nu har vi en mobiltäckning som håller för den satsningen och jag ser fram emot att hitta de allra bästa lägena norröver, säger Michael.

Hur föll valet på Luleå som den första butiken i Norrland?

– Luleå är en riktig shoppingstad där handeln ökar år från år och vi har fått det bästa läget på Storgatan, säger Michael.

– Det är en härlig stad och det är en bra plats att börja. Nu kliver vi in på Telias hemmaplan för att utmana och ta ny mark.

 

 

 

 

Felipe Riveri – trivs som spindeln i nätet

$
0
0

Felipe Riveri, du har tagit steget från butikerna till en roll som säljkoordinator på huvudkontoret. Berätta lite om din karriärresa som tagit dig från hemstaden Hudiksvall via Östersund och Gävle till Stockholm.

– Jag arbetade i flera år på Elgiganten i Östersund och sen Gävle. När jag började känna mig redo att byta jobb tittade jag på vilka möjligheter som fanns i Stockholm eftersom många av mina barndomsvänner flyttat dit.

Och då sökte du jobb på Tele2?

När jag träffade försäljningschefen för Tele2Butikerna Jens Brintler visste jag att jag ville jobba på Tele2. Det var tydligt att värderingarna sitter i väggarna och jag kände att Jens skulle kunna hjälpa mig att utvecklas både som person och i min yrkesroll. Här fanns en chans att lära mig att tänka på sätt jag inte gjort tidigare.

Under dina fyra år på butikerna rörde du på dig en hel del?

– Precis, jag var med och öppnade butiken i Åkersberga och efter ett knappt år gick jag vidare till butiken i Sollentuna. Där var det en spännande utmaning att få processer och rutiner att fungera och att hålla en hög försäljning på en väldigt liten fysisk yta. Sedan gick jag vidare till butiken i Hornstull där vi lyckades väldigt bra både med försäljning och service.

Men efter 11 år inom butik och handel var du redo för nya utmaningar?

– Under mina år på butikerna lärde jag känna många kollegor på huvudkontoret och en kompis där tipsade om en tjänst som han tyckte jag var som klippt och skuren för. Jag sökte tjänsten som säljkoordinator och tyckte både att rollen och teamet verkade perfekt.

Beskriv vad du gör i rollen som säljkoordinator?

– Jag fungerar som spindeln i nätet och är säljarna och säljchefens stöd i affärsprocessen. När de har träffat en kund gör jag iordning avtalet och samordnar med andra avdelningar inför driftsättning. Mitt arbete känns väldigt meningsfullt eftersom jag vet att när jag gör mitt jobb bra så bidrar det till att skapa en bättre upplevelse för våra kunder.

Vad gör du på fritiden?

– Mina två passioner i livet är att umgås med vänner och att lyssna på musik. Jag är otroligt lyckligt lottad att ha fantastiska vänner på olika håll i världen som ger mig positiv energi och inspiration.

– Som person är jag ganska lugn, snäll och korrekt, vilket gör att många blir förvånade att jag lyssnar mycket på metal. En ny kompis trodde inte sina öron när han åkte bil med mig och jag vred upp volymen på Slipknot och gick loss. Jag tycker att det är intressant att vi människor har många olika sidor och jag tror att ju mer nyfikna vi är på varandra desto roligare och smidigare blir vardagen.

Nu täcker Tele2 Sverige

$
0
0

Ett gränsöverskridande samarbete mellan flera avdelningar har resulterat i en unik och nytänkande kampanj. I sommar drar Tele2 ut på en turné tillsammans med utvalda svenska Youtube-stjärnor och artister. Genom en direktsänd talkshow via mobilnätet ska bland annat Youtube-profilerna Tejbz och Ellen Bergström ta reda på hur bra täckning Tele2 egentligen har. 

Kampanjen ”Tele2 täcker Sverige” är ett resultat av ett nära samarbete mellan flera avdelningar på Tele2. Medarbetare som till vardags arbetar med marknadsföring, kommunikation och radioplanering har jobbat tätt ihop med strategi och genomförande.

– Eftersom att vi har haft så många olika ingångar har vårt arbete blivit oerhört dynamiskt. Vi har jobbat målmedvetet och prestigelöst tillsammans och låtit projektet växa fram. I det här fallet har helheten definitivt blivit större än delarna, säger Tina Bergstedt som jobbar som projektledare inom event marketing och sponsring.

Stjärnan i Tele2s sommarkampanj får sällan stå i rampljuset trots att det är verksamhetens ryggrad.

– Nätet och täckningen är det som möjliggör den kommunikation som vi idag tar för given.  Normalt sett tänker man som användare bara på nätet när det inte fungerar, med den här kampanjen vill vi få folk att reflektera över hur bra täckning Tele2 faktiskt har, säger Jannike Forslund som jobbar som projektledare med inriktning mot varumärke.

– Vi har ett fantastiskt 4G-nät och med den här kampanjen tar vi ett helt nytt grepp och testar täckningen samtidigt som vi engagerar och underhåller våra kunder, säger PR-chef Malin Livhage.

Navet i ”Tele2 täcker Sverige” är en direktsänd talkshow via mobilnätet. Kampanjen bygger en brygga mellan upplevelser i den fysiska verkligheten och på nätet.

Genom att växla ut kampanjaktiviteterna på den digitala arenan skapar vi en delaktighet även för dem som inte är fysiskt närvarande. Ytterligare en viktig uppsida av att växla ut kampanjen via sociala kanaler online är att vi når en målgrupp som kan vara svår att nå via traditionella kommunikationskanaler. Men det förutsätter förstås att det vi levererar har ett högt underhållningsvärde, säger Tina.

Under sommarkampanjen kommer den direktsända talkshowen livestreamas över 4G-nätet. Vad har varit roligast med att vara med och skapa kampanjen?

-För mig har det varit oerhört spännande att ha fått samarbeta med kollegor som till vardags arbetar med vårt nät säger Tina.

-Kampanjen är ett startskott på ett helt nytt sätt att arbeta och jag är glad att jag fick vara med när den resan började, säger Malin Livhage.

På bilden från vänster till höger: Tina Bergstedt, Malin Livhage, Jannike Forslund.

Maria Schärer –Årets Tele2:are 2014

$
0
0

Maria Schärer vann utmärkelsen årets Tele2are på Awardgalan i höstas. ”Jag är inte den som gärna ställer mig i rampljuset, men det var en häftig känsla att gå upp på scenen framför hela personalstyrkan.”

Grattis till den fina utmärkelsen Maria! Berätta om din karriärresa på Tele2.

– Jag har varit på Tele2 sedan 95 och kan nog räknas till en av inventarierna här på bygget. Från början jobbade jag med våra återförsäljare men eftersom jag är en person som tycker om att göra olika saker och att utvecklas har jag haft en lång rad roller under årens lopp. På meritlistan står det bland annat produktchef, IT-koordinator och Billing Manager. I dag arbetar jag med det som har varit absolut roligast hittills: Customer Experience Management.

Vad gör man i praktiken när man arbetar med kundupplevelsen?

– Det handlar i stort om att driva arbetet med ständiga förbättringar i kundupplevelsen, bland annat genom Customer Journeys som är en del av arbetet i vår Value Champion strategi, där målet är att vi ska agera med respekt för våra kunders tid och pengar. När vi jobbar med ”kundresor” går vi till botten med vad kunderna upplever under hela resan med oss. Från den första kontakten och allt som sker därefter i kundlivscykeln. Vi har intervjuat väldigt många av våra kunder men också själva agerat kund för att skapa en så tydlig bild som möjligt.

Är det något som varit särskilt spännande under arbetet med kundresorna?

– Under det här arbetet har det blivit väldigt tydligt hur det alla gör, oavsett var i organisationen man arbetar, påverkar kunden. För mig har det roligaste varit att se vilket engagemang alla medarbetare haft under hela kundresan och insikten i att man själv är en viktig del av helheten för att nå en bättre kundupplevelse.

Lyser ditt stora engagemang igenom även i det du gör på fritiden?

– Ja det gör det nog! Jag har tre döttrar på 10, 13 och 16 som alla tränar gymnastik, och jag och min man har spenderat mycket tid under årens lopp med att släpa redskap fram och tillbaka i hallen. Men eftersom jag är en person som tycker att det blir som roligast när jag förstår vad saker handlar om valde jag, som själv inte har någon bakgrund inom gymnastiken, att gå en domarutbildning.

 

Order up – mobiltjänst lyfter arenaservice

$
0
0

Order up är en ny tjänst i Tele2 Arena-appen som gör det möjligt för besökarna att beställa och betala mat och dryck direkt i mobilen. De första testerna har gått utmärkt och nu när Allsvenskan dragit igång igen efter sommaruppehållet rullas tjänsten ut sektion för sektion. Poängen är att minimera kötiden för besökarna så att de missar så lite som möjligt av matchen eller konserten.

Fredrik Axling, du arbetar som projektledare inom event marketing sponsring på Tele2 och har varit med i arbetet med att ta fram “Order up”. Hur kommer det sig att ni valde att utveckla den här tjänsten?

– Vi arbetar hela tiden för att skapa en bättre arenaupplevelse. En viktig del av det arbetet är att vara lyhörda för vad besökarna upplever kan bli bättre. Många har uttryckt ett missnöje över sättet som man köper mat och dryck på arenan och där såg vi direkt en möjlighet i hur vi skulle kunna vara en del i den förbättringen.

Var det en tillfällighet att det blev just en integrerad tjänst i Tele2 Arena-appen?

Tele2 fungerar som en möjliggörare på arenan och om vi ser en möjlighet att skapa reella förbättringar med hjälp av vårt nätverk och mobila lösningar så ligger det förstås nära till hands för oss att satsa på det. Vi vill att publiken ska uppleva kraften i nätverket och den här tjänsten är ett bra exempel på hur mobilitet kan omsättas till en påtaglig förbättring.

Är ni först i världen med den här typen av tjänst?

– Möjligheten att beställa från mobilen och att sedan få maten levererad eller att gå och hämta upp sina varor är inte ny, men det har inte gjorts i ett sådant här stort format tidigare.

Vad är ni som har jobbat med att ta fram tjänsten mest stolta över?

– Vi tycker att det är extra spännande att Order Up har potentialen att skapa en sådan påtaglig nytta. Sedan tidigare har Arena-appen främst handlat om att generera innehåll och att höja underhållningsvärdet, men här pratar vi om en tjänst som kommer att påverka de allra flesta av arenabesökarna och spara dem väldigt mycket tid. De kommer kunna se mer av matchen eller konserten som de först och främst är där för.

Ni hade nyligen ett test av tjänsten på arenan. Berätta hur det föll ut?

– Vi hade en sneak peak med 15 stycken Tele2are som fick testa. Alla var väldigt nöjda och vi fick med oss en handfull idéer på hur tjänsten kunde utvecklas vidare. Exempelvis att man ska kunna köpa en burgare som levereras till kompisen som befinner sig på en annan plats på arenan. Det är vansinnigt roligt att ge sig in i det här oexploaterade området. Här finns hur mycket som helst att göra.

Ann Voelkerling – taking on new challenges

$
0
0

Ann Voelkerling, you are back at Tele2 after an almost two-year leave of absence living in Hong Kong. Upon your return you got the chance to take on a new exciting challenge and today your role is ‘Manager Business & CO Solutions’ in the Group IT organization. Tell us a little bit about your background.

– I studied Business Administration at Lund University and wrote my thesis on establishing businesses in Lithuania. From there I was offered a position as a trainee for BE Group in 1997 and after a year I got the opportunity to build their first central marketing initiative, consolidating the offers to partners and customers. After leaving the steel industry I chose to work in the manufacturing industry within packaging, product safety, project management, business process management and global quality analysis.

You joined Tele2 in 2009?

– Yes, I joined as a Process Manager for Tele2 Sweden, which was a very challenging and rewarding role. Rewarding in the sense that I got my assignments from the business leaders, who valued my contribution and challenging because I had to empower change with limited mandate. With an urge to make even more use of my managerial skills, I applied for a role as manager within network and IT. Tele2 is not only a challenger to its competition, but also a challenger willing to take chances internally, giving people new opportunities. If you show drive and commitment to make a difference, you will be offered to grow further within the company.

Can you share some details about what you do in your new role?

I am the manager of Business & Customer Operation Solutions and we are the ones providing centralized solutions to enable the Tele2 Customer Operations daily work, as well as the platform and service operations entity of our new global M2M delivery. We are also, among other things, responsible for systems handling phone numbers and SIM-cards.

What makes you look forward to go to work every day?

– The Tele2 family – my great colleagues. It is imperative to have fun at work and most of us actually spend the prime hours of the day at work! I love being a part of a team that provides the solutions, enabling the rest of the Tele2 group to conduct their daily work in a smoother manner. I have been fortunate enough to meet and lead great teams and we have achieved great things together.

What do you like to do in your free time?

– I love cooking, hiking and travelling with family and friends. In January I went on a road trip with my mother exploring the southern island of New Zealand, driving through the magnificent landscape of beautiful fjords, glaciers, mountains and plains with sheep and cattle. Later, in March, I experienced Japan with my husband and two daughters. Kyoto was my favorite city, but I definitely recommend a visit to the early bird tuna auction at Tsukiji fish market in Tokyo, followed by a divine fresh sushi breakfast!

 


M2M – en fråga om strategi snarare än teknik

$
0
0

Machine to Machine, M2M, handlar uteslutande om kommunikation mellan maskiner, exempelvis en varuautomat som pratar med banken vid ett köp, en bil som pratar med serviceverkstaden eller en elmätare i ett hem som rapporterar status och förbrukning tillbaka till elbolaget.

Rami Avidan är ansvarig för området M2M på Tele2. Idag är möjligheterna många, men det är enligt Rami Avidan inte lika mycket en teknik- som det är en strategifråga. Företagens erbjudande och affär förändras med M2M, från att de säljer en analog produkt, till att de säljer en tjänst som lever över tid. På så sätt behåller företagen kopplingen till sina kunder mycket längre än tidigare berättar Rami Avidan.

Titta på filmen för att ta del av Rami Avidans tankar på framtiden inom branschen, samt hur företagen ska hitta sina affärer.

De håller koll på nätet

$
0
0

På Tele2:s högkvarter i Kista utanför Stockholm sitter cirka 25 kvalificerade tekniker på nätövervakningscentralen, NOC, och håller koll på det mobila nätet, det fasta telefoninätet och datanätet.

I snart 20 år är det härifrån personalen sett till att reda ut eventuella fnurror på trådarna – dygnet runt, alla dagar på året. När det kommer felrapporter, så kontaktar NOC-personalen experter i huset eller fälttekniker, som åker ut till basstationer och master och lagar det som är trasigt.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta med nätövervakning? I filmen om arbetet på nätvervakningscentralen berättar Andreas Söderström, som är chef för nätövervakningscentralen på Tele2 Mobile, driftledare Aslan Süteman, drifttekniker Cassandra Niinikivi och driftledare Jonas Eriksson om hur en dag på jobbet ser ut.

Jan Karmakar – combines technology and business

$
0
0

Jan Karmakar works in Tele2’s central organization as ‘Director International Carrier Business and Roaming’. When you place an international call, or use the roaming functionality when you are abroad, it is the behind the scenes work by Jan and his teams that make sure you can place a call or surf at good quality and get the best possible rates.

Tell us a little bit about your background.

– I was born in Glasgow UK. My father was from India and my mother from Sweden, but we moved to Västerås at a young age as my father got a job at ASEA. Growing up I had a neighbor who worked at Televerket and that family did a couple of two-year tours abroad. I remember thinking that I would also like to work in different countries and got advised by my neighbor to get degrees in both engineering and business.

In 1985 I got my degree in mechanical engineering from the Royal Institute of Technology in Stockholm and my first job was as a trainee at Ericsson. I stayed with Ericsson for ten years and during that time I got an MBA from Stockholm school of economics and also got a chance to work abroad in Mexico, Korea and in China on longer assignments.

Becoming a parent served as a career change catalyst.

– When my first child was born in 1992 I took three months parental leave, which at the time was pretty uncommon. My wife is also an engineer, with a career of her own, and it felt important to us to share the family responsibilities. Not only did the time at home provide me with the opportunity to spend time with my child, but also to really think about what I wanted to do next. That led to me start at Telia Mobitel and I got to be a part of the development of the Swedish cellphone network. Over the years I held a number of managerial positions and during my last three years I was Roaming Manager at what had then become Telia Sonera.

Which is the same position that Tele2 recruited you to in 2010. Can you share some information about roaming and international voice and what you do at work?

– International voice allows our customers make international calls from home networks and ‘roaming’ is the technical term that allows you to place and receive calls from a network that is not your home network, nationally or internationally. Our teams are responsible for the commercial aspects of this such as the agreements and costs. We also put requirement to the technical side, such as the quality of the calls and how they should be directed. I enjoy that it is an exciting combination of technology and business in an international context.

– We also have a new and rapidly developing new area called ‘Application to person’ (A2P). An example of an A2P service is when you get a text message with your airplane ticket or an offer from H&M. There are technical aspects of getting it to work as well as protecting our network from spam, fraud and arbitrage.

Tell us a little bit about yourself outside of work.

– I am an energetic person who is happy most of the time and enjoy sports and nature. In the summer I play golf and tennis and in the winter I like to ski, both downhill and cross-country. When I was younger I used to run marathons and I have recently taken it up again. My latest was Stockholm Marathon at the end of May.

Fälttekniker tränar i skitväder

$
0
0

Dygnet runt, året om, i alla väder åker de ut till basstationer runtom i landet, klättar i masterna och servar utrustning. På Tele2 Field Engineering finns 50 fälttekniker från Piteå i Norr till Malmö i söder. Bara i Stockholmsområdet har Tele2 sju mobiltekniker och åtta fastnätstekniker.

Sjävklart tränar man på att hantera situationer som helst aldrig ska uppstå.

– Vi ställer höga krav på våra fälttekniker och deras tekniska och praktiska kompetens. De måste vara fullt friska, ha bra syn, inga hjärtproblem – det är ett myndighetskrav som vi givetvis följer. Och så bör de ju inte anlag för svindel… Mår man dåligt en dag så klättrar man inte, punkt. Det kan svaja rejält i mastens topp och vi tar inga risker, säger Peter Edebjörk, chef för Tele2s mobiltekniker i Stockholmsregionen.

En gång om året övar hela gänget ändå, utan undantag. På att hjälpa en avsvimmad kollega ner från masten, hissa upp tung utrustning, säkra en klättrande kollega.

– Vi har inte haft några allvarliga olyckor under mina år här, och det tänkte vi fortsätta med. Det är därför vi övar, säger Rickard Stridh, fälttekniker på Tele2 sedan 2000.

Är du nyfiken på hur en övning går till? Titta på filmen.

 

Från butikschef till Field Sales Manager

$
0
0

Reza Rad började på Tele2 i slutet av 2011. Sedan dess har han jobbat som chef på fyra butiker och även varit utbildningsansvarig. Nu har han tagit klivet till Field Sales Manager. 

Berätta om din resa här på Tele2.

– Jag började som butikschef i Farsta i november 2011. Efter ett år kände jag mig redo att gå vidare och fick chansen att vara med och starta butiken i Solna. Därefter bar det av till Täby där jag tog över som chef i samband med att butiken flyttade till ett bättre läge i gallerian. I slutet av 2013 fick jag ett efterlängtat samtal med ett erbjudande att ta över butiken i Kista. Att få driva Kistabutiken, som är den största Tele2-butiken, var något jag alltid hade velat och jag tackade självklart ja till utmaningen.

Och efter ett drygt år i Kista var du redo att gå vidare.

Precis, jag kände mig redo att gå vidare i ledarrollen och ville gärna stanna kvar på Tele2. Så när jobbet som Field Sales Manager dök upp kändes det perfekt. Min regionchef Sueb, som alltid varit oerhört stöttande, tyckte också att jag var som klippt och skuren för rollen och han uppmuntrade mig till att ta nästa steg i karriären. I min nya roll får jag lära mig att leda indirekt, vilket skiljer sig från den ledarroll jag har tidigare haft i egenskap av butikschef.

Berätta vad du gör i det dagliga.

– I den här rollen har jag ansvar för SME-försäljningen, alltså företagsförsäljningen mot små och medelstora företag. Det är en kanal som drivs av externa återförsäljare och mitt jobb går ut på att hitta återförsäljare och skapa goda relationer med våra befintliga partners. Detta för att optimera försäljningen och kundnöjdheten.

Så det känns som att du är på rätt plats?

– Jag har fått ett väldigt bra välkomnande av SME-teamet! De har svarat på mina frågor och hjälpt mig på ett väldigt bra sätt. Just nu är det mycket på gång och samtidigt som jag får lära mig mycket nytt har jag god nytta av mina erfarenheter från arbetet i butikerna. Jag vet vad som ska till för att kundnöjdheten och försäljningen ska hållas på topp.

Vad gör du när du inte är på jobbet?

– Jag och min fantastiska fru gifte oss för två år sedan och har sedan dess fått två vackra döttrar, så när jag inte jobbar spenderas tiden på lek och äventyr med familjen! Elara vår 1,5-åring, har redan hunnit bli storasyster, så det är minst sagt full rulle med två busiga töser hemma! Sedan barnen föddes tycker jag att min syn på livet har förändrats och att jag har fått ett större perspektiv. Allt jag gör tar numera avstamp i hur det bidrar till att mina döttrar ska få en lugn och harmonisk uppväxt.

Ludvig Andén – back in Sweden after a year in the Netherlands

$
0
0

Earlier this year Ludvig Andén returned to Sweden after a year at Tele2 in the Netherlands.

– During my stay in the Netherlands I started in the online team as Business Owner for digital platforms and was later promoted to manager of the team. My goal was to improve our digital performance within both sales and service. It was an exciting challenge both work-wise and culturally. For me personally it was a great experience, Amsterdam is a great place to live, and I am also proud over the things I accomplished during my time there for example initiating the building of a mobile responsive website.

Now you are back in Sweden and work in an internal change project.

– My wife became pregnant during my time in the Netherlands so it was an easy decision to move back home. At that time Tele2 was just about to kick off ‘The Challenger Program’ and I was asked if I was interested in running the online part of it. In my new role I am evaluating how we operate online today and what we need to do to make a giant leap ahead. It’s about staying competitive today and at the same time preparing for being competitive in the future as well.

Among other things you are looking at how to put the vast amount of available data to work.

We have a lot of information about what our customers do that would give us a good clue as to how better meet their needs. If we start acting based on what the data tells us to a greater extent we can rely a little less on the gut feeling. I work hard to push us over the threshold of old habit and to implement tools and ways of working that will make us utilize data in a better way. Currently I am running a project focusing on this across all markets starting with the Netherlands and Sweden during 2015.

Aside from your knowledge or Tele2’s products and services and your sales and marketing know-how, what is the most useful tool to get your job done?

– I would say that listening and gaining the confidence of the people in the organization is absolutely imperative in this kind of role. It’s not hard to have a bunch of great ideas; the real challenge is to get a buy in from the people who will have to do things differently.

And what makes this job fun?

– The challenge of really turning things upside down – evaluating how we run online today and to design and implement a new, more efficient, way of running it tomorrow.

 

 

Christian Seglert – manages M2M processes

$
0
0

Christian Seglert started at Tele2 in 2011 as a customer project manager. Today he is responsible for the processes in the central M2M organization.

– I studied engineering at the Royal Institute of Technology in Stockholm and felt that it would be exciting to work in the Telecom field. I applied to the Tele2 trainee program, got far in the process, but didn’t get one of the sought after spots. But since I got to know a number of people at Tele2 during the application process I was contacted about a different job opening a few months later.

And you started at Tele2 in 2011 as a Customer Project Manager.

Yes, and in that role I got to work with complex customer implementations. Going forward I got the chance to manage internal technical projects, which later led me to quality project management where I scrutinized our internal business processes: How we sell our products, deliver them etc.

So when Tele2 launched its M2M initiative a year and a half ago you had the appropriate background to develop the processes in that organization.

– I became a part of the launch of the M2M business area and as of a couple of months back I work solely with M2M. My job is about getting all of the processes running smoothly so that we can deliver a high quality M2M solution to our customers. This involves everything from sales and delivery, to invoicing and technical support. M2M is like a business within the business and in order to do my job well I need to know about everything from finance, legal to sales. It’s fun and challenging and I get a chance to interface with a lot of different departments at Tele2.

In your role you have to maintain both a local and a central perspective.

– Yes, and that adds some complexity to the processes I work with. With the help of our existing sales forces in our local organizations we are able to reach a lot of customers. However, as the delivery is central this requires great focus on the quality of the interfaces between the countries and the central M2M organization.

It seems you have had a great many jobs since you started at Tele2 in 2011.

– I have moved around quite a bit in the organization but that’s the life of a project manager. You get a great chance to see a lot of the company and for me I’ve also had the chance to see a number of our different countries. It provided me with the right experience to get a chance to take the job that I have now.

You also like to stay busy in your free time.

– I am a person who likes to get involved and always looks for a new challenge. During my years at university I got involved quite a bit with the student union, organizing thins like our career fair as well as the after party to the Nobel Banquet. Looking back at the years in school I feel that the activities that I did outside of school were just as educational as the classes.


Rasmus Manson – formgivare på Tele2s inhouse-byrå

$
0
0

Rasmus Manson, du arbetar som formgivare på Tele2s nystartade inhouse-byrå. Hur kommer det sig att du började arbeta inom grafisk design.

– Jag kom i kontakt med bildredigering och formgivning 1997 och blev fascinerad över vilka möjligheter som fanns. Sedan rullade det på och under årens lopp har jag jobbat med allt möjligt inom grafisk produktion, från appar till tryck och original. Men nu har jag landat i att jag tycker att det är roligast att jobba med tryck på papper och att hålla ordning och reda på grafiska profiler.

Hur bidrar du till varumärket i din roll som grafisk formgivare?

– Det handlar om att säkra kvalitén i det vi producerar så att allt vi släpper ifrån oss hänger ihop i budskap, färg och form. Jag säkerställer exempelvis att vi håller oss till de grafiska reglerna, att det blir rätt färger på rätt plats och att marginalerna sitter som de ska. Några exempel på produkter som jag hjälper till att ta fram är giveaways, vepor, annonser, foldrar och även grafik till skärmarna på Tele2 Arena.

Du kommer senast från en produktionsbyrå. Berätta om valet att söka den här tjänsten.

När jag fick höra talas om att Tele2 skulle starta en inhouse-byrå tyckte jag att de lät väldigt intressant. För mig är både Tele2 och Comviq spännande och positivt laddade varumärken som jag gärna ville få chansen att lära känna och arbeta med.

Hur skiljer sig arbetet på en inhouse-byrå från det på en traditionell byrå?

– Det som är unikt är att man arbetar åt en kund samtidigt som man själv ”är” kunden. I och med att vi sitter på plats, och är en del av allt som händer, kommer vi lite närmre och andas varumärket på ett tydligare sätt. Det i sin tur ger oss som arbetar här goda förutsättningar för att kvalitetssäkra och snabba upp produktionen.

Har du ett intresse för färg och form även utanför jobbet?

– På fritiden håller jag och min fru, som arbetar som arkitekt och ljusdesigner, just nu på med ett projekt där vi bland annat skissar på att illustrera och sätta ihop olika urbana berättelser. Design och inredning är ett stort gemensamt intresse för oss. Jag kommer också ifrån en familj där alla är konstnärligt lagda och i släkten finns det allt från modedesigners till konstnärer.

4Potentials prisar vd Thomas Ekman

$
0
0

Den 21:e september arrangerade nätverket 4Potentials träffen Executive Inspiration. Under kvällen höll Tele2 två workshops med temat innovation och förändring. Som konkreta exempel presenterades Value Champion och innovationsprojektet Tele2 Hack Day som drivs av Johan Bäckman och Vilho Jonsson.

Intresset bland åhörarna var stort och många var imponerade över den resan Tele2 gjort och fortsätter att göra. Med under kvällen deltog också Jan Karmakar, Kim Hagberg och Markus Rudberg från Central Functions.

Kvällen avslutades med en middag där samtliga företag och medlemmar ur nätverket var representerade.  En av hedersgästerna var Tele2 Sveriges vd Thomas Ekman som nominerats till priset ”Årets mest inspirerande medarbetare” av 4Potentials och Business Sweden.

Thomas vann utmärkelsen och här är ett utdrag ur motiveringen:

Samtliga finalister pratar om vikten av att ha roligt på jobbet. Men för att ha kul krävs det också att man är kul och inspirerande. Årets vinnare är naturligt glad, ödmjuk, drivande och har en unik förmåga att hela tiden lägga i ytterligare en växel och se nya perspektiv. Du vågar gå före. Du vågar ta ett mandat och kasta dig ut i okända länder och marker.

Madeleine Sundman – Teamleader på premiumsupporten

$
0
0

Madeleine Sundman, du arbetar som teamleader på SME premiumsupporten på Tele2 i Karlskoga. Ge oss en kort bakgrund till ditt yrkesliv.

– Jag började på Transcom för 10 år sedan och jobbade då på Tele2s företagskundservice. För sju år sedan blev jag anställd på Tele2 och arbetade först på storkundsavdelning med ramavtal och sedan som Key Customer Contact. När jag kom tillbaka från min föräldraledighet i augusti 2014 blev jag erbjuden det jobbet som jag har nu.

Vad tycker du är mest utvecklande med din nya roll?

Personalansvaret, som är nytt för mig, har varit en väldigt spännande och rolig utmaning. Jag trivs bra med att coacha min grupp och så här i backspegeln var det ett väldigt bra och naturligt val att ta det här jobbet även om jag så klart kan sakna kundkontakten.

Kan du ge något exempel på hur ditt jobb i dag skiljer sig tidigare tjänster där du arbetat tydligare mot kund.

– När man jobbar med kunder handlar allt om service och i den relationen håller man en rakt igenom professionell ton. Relationen till mina medarbetare blir mer personlig och här gäller det på ett annat sätt att se hela människan. Alla kan inte vara på topp jämt, och det är okej.

Är det något särskilt du tänker på för att göra ett bra jobb i din ledarroll?

– Precis som i alla andra jobb är det viktigt att både kunna ta negativ och positiv feedback. Jag tycker att den återkopplingen som jag får både från min personal och från min chef är väldigt värdefull och jag använder den för att utvecklas. Min personal ger mig positiv feedback för att jag finns till hands och lyssnar på dem, så jag är noga med att ta mig tid och lyssna.

Du och de övriga Tele2-medarbetarna i Karlskoga flyttade in i nyrenoverade lokaler i våras.

– Ja, det är en gammal industrilokal med högt till tak och med stora fönster ner mot sjön. Alla som jobbar med driften sitter i ett stort kontorslandskap och det finns gott om mötesrum och konferensrum.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag har en dotter och två tibetanska spaniels, så livet kretsar väldigt mycket runt att umgås med familjen och att få vardagen att gå ihop på ett bra sätt med en trotsig treåring.

Kseniya Kim – Roaming Manager

$
0
0

Kseniya Kim was born in Uzbekistan and got her bachelor’s degree in telecommunications at the Tashkent University of Information Technologies. Today she works as a roaming manager in the central function at Tele2 in Sweden.

How did you end up working for Tele2?

– I wanted to go abroad and was fortunate enough to receive a full scholarship at the Technical University of Denmark to get my Masters in electrical engineering. After my studies I started looking for a job in either Denmark or Sweden. I had worked at a mobile phone operator in Uzbekistan before I moved to Denmark, so it felt natural for me to look for work in the telecom field. When I was offered a job as a trainee to the Marketing Director for Central Europe and Eurasia at Tele2 it felt like a perfect match.

You have had a number of different jobs since you joined Tele2 four years ago. Today you work as a Roaming Manager- can you tell us a little bit about your job?

As a roaming manager I negotiate the international roaming voice and data wholesale price. It is the price that Tele2 will pay to the other operator when our customers are abroad and use roaming services. Tele2 retail will package and price the roaming services using the cost base provided by our team, so good deals benefit our customers. I am responsible for South- and North America, the Caribbean and the Commonwealth of Independent States that includes my home country Uzbekistan.

Can you explain how the deals with the other operators are made?

– First it is about establishing a relationship and to sign an agreement. Thereafter our team in Riga performs tests to makes sure that the service works while we negotiate the wholesale prices for all Tele2 countries.  An interesting aspect of this job is that some of our partners also are our competitors.

Did you experience a culture shock when you moved to Denmark?

– I can’t really say that I did, because I was too focused to keep up with the studies. I hadn’t spoken English that much before and it was quite a challenge to study in a new language.

Have you noticed any differences between how Swedish people behave compared to what is common practice in your native country?

– Everything is much more organized in Sweden compared to Uzbekistan and there are unwritten rules for just about everything. For example, in Sweden you stand in line and wait for your turn, in Uzbekistan you have to go and get what you want. But it’s not that people in Tashkent aren’t polite, actually quite the contrary. People show a lot of respect for older people and are very family oriented.

– The social contract between men and women is also different, and there were some funny incidents when I first moved here. I almost walked into a door since I expected the man who was in front of me to hold it open for me. And I bumped into men on my way into the elevator since I assumed they would let me get on before them.

Kim Leandersson GM at Tele2s Shared Service Center in Riga

$
0
0

Kim Leandersson started as a trainee at Tele2 in 2008. Today he is the General Manager at the rapidly growing Shared Service Center in Riga.

You studied electrical engineering at Chalmers University and enjoyed campus life so much that you even started your professional career there.

– The student unions in Gothenburg owned a health care service and a gym and I worked as a managing director for them and did some restructuring. Around the time when I felt that I knew the ropes in academia I met a couple of Tele2 representatives at a job fair who told me about the trainee program.

What made you decide to apply?

Tele2 sounded like an interesting company and a trainee position provides you with a good overview of the business. A big plus for me was the fact that Tele2 is a part of the Kinnevik Group; leaving academia for Stenbeck felt perfect. My initial plan was to move back to Gothenburg after the trainee period was up, but things didn’t exactly turn out the way I planned.

So what did you end up doing after your time as a trainee?

– I have had a number of different jobs within the IT-area but the one position I stayed at the longest was as Group manager for the CRM system used in the different Tele2 countries. About a year ago I was asked if I could be General Manager for our Shared Service Center in Riga.

Can you tell us about the Shared Service Center.

– When we started back in 2004 there was only support and operations, and today we are delivering IT-services, such as customer billing services, to all Tele2 countries. We’re all about generating economies of scale for Tele2 as a whole and for the past few years we have been growing at a rapid pace. Today we are close to 500 people and we have almost doubled in a year.

–  The development of the Shared Service center means that we are recruiting people with different skills today than before and one of our priorities right now is to become more visible at universities. Although Tele2 is a well-known brand in Latvia, students have a limited view of the career options, and most of them think that working at Tele2 is synonymous with selling phones in a store. We have to make it known that people with the right attitude can have a great career at Tele2.

Your initial plan was to move back to Gothenburg, but instead you left Stockholm for Riga.

– I have actually lived here for the past three years as one of my previous roles in IT was based in Riga. For now this is home, but you never know what happens in the future.

Viewing all 106 articles
Browse latest View live