Quantcast
Channel: Karriärbloggen – Tele2 Sverige
Viewing all 106 articles
Browse latest View live

Victor Conner – utvecklare i onlinegruppen

$
0
0

Victor Conner, du jobbar som Developer på Tele2 Business sedan juni 2015. Vad gjorde du innan du började här?

– Då pluggade jag systemvetenskap på Uppsala universitet. Jag kom i kontakt med Tele2 redan under studietiden genom ett sommarjobb och det ledde till att jag även gjorde min C uppsats här. När jag sedan var klar med studierna fick jag ett jobberbjudande vilket var jättekul.

Berätta vad du gör på dagarna.

– Jag jobbar som utvecklare i onlinegruppen och det innebär att jag spenderar mina dagar med att programmera. Jag har haft fokus på de mobila applikationerna och just nu fokuserar jag mest på arbetet med den nya företagsappen.

Vad tycker du gör ditt jobb roligt?

– Det är ett högt tempo, jag ställs hela tiden inför nya utmaningar och fick ta ett stort ansvar redan från dag ett trots att det här är mitt första jobb. Här får jag chansen att jobba tillsammans med en lång rad oerhört duktiga människor och det gör att jag utvecklas snabbt. Många av mina kollegor sitter i Ukraina och det är roligt att arbeta i en internationell miljö.

Har du alltid varit intresserad av programmering?

– Faktiskt inte. Det var en av mina kompisar som sökte systemvetarutbildningen och när jag läste om den tyckte jag att det lät roligt och intressant och bestämde mig för att söka den också. När jag började hade jag aldrig programmerat, och visst var jag lite skraj i början, men jag kände snabbt att det passade mig. Det var roligt och jag hade lätt för det. Tidigare i livet har jag haft upplevelsen av att jag är en kreativ person men har varken varit bra på att måla, rita eller sjunga. I programmeringen hittade jag min kreativa uttrycksform.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag alltid varit en träningsnörd, spelade hockey i tio år och har tränat olika sorters kampsport. Idag blir det mest träning på gym och en och annan löprunda. Jag tycker också mycket om att umgås med vänner.


Lotta Onajin –Årets Marknadschef

$
0
0

Lotta Onajin arbetar som marknadschef för Tele2 och Comviq och blev nyligen utsedd till Årets Marknadschef inom telekom av tidningen Resumé. ”Det känns toppen: Vi älskar att vinna! Och det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb.”

Grattis till vinsten Lotta! Du var tidigare marknadschef för Comviq och har sedan augusti även ansvar för Tele2 Residential och Business också. Hur känns det nu efter ett halvår i den nya rollen?

– Jag trivs oerhört bra. Det är roligt att få jobba vidare med Comviq, som verkligen är inne på en väldigt bra resa, och det är hur kul som helst att även få fokusera på Tele2 som också är ett fantastiskt varumärke.

Kan du beskriva vad som krävs för att vara en bra riktigt marknadschef.

– För att vara framgångsrik i rollen krävs att man klarar av att kombinera strategiskt och kreativt arbete på ett bra sätt. Det strategiska arbetet kan exempelvis handla om att bestämma vad som ska vara vårt huvudbudskap om ett halvår och att säkerställa att det sätter rätt förväntan hos kunderna. I det här fallet innebär sedan det kreativa arbetet att formulera huvudbudskapet i en kampanjbrief till våra kreativa byråer som sedan tar fram förslag som vi itererar till dess att vi är nöjda.

Både Tele2 och Comviq är kända för att ha marknadsföring som sticker ut från mängden. Är det nervöst att släppa nya kampanjer?

– Det är alltid nervöst, och det måste det vara. Om det inte är nervöst så är det lite för lagom. Om allmänheten inte har åsikter om det vi släpper ifrån oss betyder det att vi inte har trängt igenom bruset.

Du klev på ditt nya jobb i augusti när du kom tillbaka till jobbet efter ett års tjänstledighet. Vad gjorde du när du var ledig?

– Min man jobbar på SIDA, på enheten för lån och garantier, som arbetar med långsiktigt bistånd. Han fick möjligheten att ta med sig familjen för en utlandstjänstgöring som var baserad i Kenyas huvudstad Nairobi. Vi har tidigare bott i USA och alltid pratat om att vi ville bo utomlands igen. För oss var det en extra spännande möjlighet att bo i ett afrikanskt land eftersom min mans pappa kommer ifrån Nigeria.

Hur var det att bo med familjen i Nairobi?

– Det var en väldigt givande och lärorik upplevelse för hela familjen. Vi fick chansen att vara med om makalösa djur- och naturupplevelser och att lära känna nya vänner. Men vi fick också uppleva hur det är att leva i ett land där man lever bakom murar och där tryggheten inte kan tas för given på samma sätt som i Sverige.

Gjorde du några reflektioner kring mobiltelefonens roll i Kenya?

– Fattigdomen var på sina håll extrem, men alla har en mobiltelefon. Det blev särskilt tydligt under våra utflykter till landsbygden att mobilen är en möjliggörare för att människorna ska kunna göra affärer. De använder en app som heter Mpesa, som är motsvarigheten till Swisch, för att kunna göra transaktioner.

Hade du något jobb under vistelsen i Kenya?

– Jag konsultade lite grann inom marknadsföring för att stötta de lokala företagen och ägnade mig även åt en hel del frivilligarbete. Men det mesta av min tid ägnade jag åt barnen, dels för att se till att de fanns sig väl tillrätta och dels för att helt enkelt njuta av att få vara med dem mer än vad jag normalt sett får chansen att vara.

Du passade också, lite otippat, på att ta ett steg i karriären i samband med din tjänstledighet. Du lämnade som marknadschef för Comviq och fick även ansvar för varumärket Tele2 när du kom tillbaka.

– Precis! Det var en omorganisation under tiden jag var tjänstledig och de höll min nya tjänst som till dess att jag kom tillbaka i augusti. Det tycker jag var helt fantastiskt.

Marie Österberg- kvalitetssäkrar kundservice

$
0
0

Marie Österberg
 är född i Haparanda och planerade att arbeta inom hotell och restaurang. Men istället flyttade hon till Stockholm för att jobba på Tele2, och idag arbetar hon med att skapa processer och rutiner för att leverera den bästa möjliga kundservicen åt kunderna.

Marie, var kommer du ifrån och vad har du gjort tidigare?

– Jag kommer ursprungligen från Haparanda och på gymnasiet valde jag att plugga hotell och restaurang. Men när jag gjorde praktik på en restaurang insåg jag att jag inte kunde arbeta i ett kök, utan att jag trivs bäst när jag jobbar med människor. Mitt första jobb var i en hotellreception, och den röda tråden i mitt yrkesliv sedan dess har utan tvekan varit att hjälpa människor på olika sätt.

Steget från en hotellreception till Tele2 kan tyckas långt. Kan du beskriva hur den resan gick till.

– Min första flytt från Haparanda gick till Borås och ett jobb på företaget Transcom där jag arbetade med Tele2s produkter. Sedan valde jag att flytta tillbaka till Haparanda igen, men av en händelse såg jag att Tele2 sökte kundservicepersonal med placering i Kista. Jag trodde verkligen inte att jag skulle få jobbet, men jag sökte och det gick vägen.

Du började på Tele2 2007 och sedan dess har du tagit flera kliv i karriären.

– Mitt första jobb på Tele2 var att leverera kundservice till våra största kunder. De ringde mig när de behövde hjälp och jag insåg direkt att jag hamnat i en roll som passade mig perfekt. Därefter fick jag chansen att bli Key Customer Contact och hade bland annat Scania och SEB som kunder, och det var ännu roligare. År 2010 tog jag mig an en ny utmaning då jag blev teamledare och fick vara med och starta upp en grupp från scratch. Ett par år senare fick jag frågan om jag ville jobba med rutiner och processer. Det innebär att jag arbetar med att kvalitetssäkra snarare än att coacha i driften.

Du var också nyligen iväg till Indien för att utbilda medarbetarna på Hexaware som utför en del av Tele2s backoffice åtgårder. Var det en stor utmaning för dig?

– När jag fick frågan var min första impuls att säga nej. Det kändes som en allt för stor utmaning och jag var inte helt säker på att jag skulle klara av det. Men tack vare att jag kände att min chef verkligen trodde på mig valde jag till slut att anta utmaningen, och det är jag verkligen glad att jag gjorde. Upplevelsen i Indien var utvecklande på många sätt och jag kom hem med ett nytt självförtroende.

Berätta om vem du är privat.

– Jag är som sagt från Haparanda och älskar vinterland, snö och skoter. Det bästa jag vet är att få uppleva den norrländska naturen på riktigt nära håll. Under en period arbetade jag på ett företag som tog emot utländska gäster, som ofta aldrig hade upplevt vinter och kyla, och en av aktiviteterna som vi genomförde var skotersafari i finska fjällen. Det är helt magiskt att åka ut i 37 minus och se fantastiskt sprakande norrsken i alla färger.

Patrik Wallner – datanätsspecialist

$
0
0

När Patrik Wallner växte upp hade han ett stort intresse för datorer och ordnade LAN-partyn tillsammans med en kompis. Idag arbetar han som datanätsspecialist på Tele2. ”Det är fantastiskt att min hobby också kunde bli mitt arbete!” säger Patrik.

Vad gjorde du innan du började på Tele2?

– Efter gymnasiet började jag svetsa fiber för installation på Ericsson i Hudiksvall. Jag var där i ett par år, testade på ett antal olika roller och arbetade även med kvalitetssäkring. Även om jobbet var lärorikt fick det mig att inse att jag ville ha ett arbete med större variation och det ledde till att jag valde att söka till en it-utbildning, Certifierad System-/Nätvekerstekniker.

Vad pluggade du?

– Jag lärde mig om Microsofts och Ciscos lösningar och tog ett antal certifikat. Under hela min uppväxt har jag haft ett stort intresse för datorer, men det var nu som jag verkligen fick upp ögonen för nätverk. Det i sin tur ledde till att jag pluggade vidare på CUL i Hudiksvall och genom den skolan kom jag i kontakt med ett konsultföretag i Stockholm. Jag flyttade ner på våren 2012, och ett av mina första uppdrag var på Tele2 som konsult i ett projekt för att migrera bort gamla AXE-växlar.

Och efter två år som konsult blev du anställd.

– Jag kände omedelbart att Tele2 som arbetsplats passade mig väldigt bra. Alla är väldigt hjälpsamma och det är enkelt att få saker gjorda här. Under min tid som konsult fick jag testa på en rad olika arbetsuppgifter och fick koll på vilken typ av uppgifter jag tycker är mest spännande och utvecklande. När jag sedan fick chansen att bli anställd och jobba som nätverkstekniker kändes det jättekul.

Vad gör en nätverkstekniker på dagarna?

– Just nu jobbar jag med design av nya tjänster och nät samt testar tjänster och utrustning. Eftersom vi håller på att automatisera stora delar av vårt nät blir det även en hel del programmering. Jag fungerar också som tekniskt stöd i upphandlingar. Det är ett väldigt varierat arbete, kollegorna och atmosfären är toppen, och det blir aldrig tråkigt.

Berätta lite om vem du är privat.

– Jag trivs bäst när det händer saker och jag mår som bäst när jag får vara i miljöer som är under ständig förändring. För mig sitter det i ryggraden att hela tiden fundera på hur saker kan göras bättre, och jag är av naturen en otroligt positiv person.

Du berättade att du var intresserad av datorer när du växte upp, men visst kom du i kontakt med nätverk då också?

– Ja, det stämmer! Jag och en kompis hade en förening som någon gång per år ordnade LAN-partyn i min hemstad Hudiksvall. Vi brukade hålla till i skolmatsalar och fick alltid ett jättebra stöd av rektorer och annan personal som tyckte att det var positivt att vi fixade en aktivitet för ungdomar. Min kompis och jag höll i allt från nätverket, elen och godisförsäljningen och jag lärde mig en hel del om både service och planering. Idag kan jag tänka att det är fantastiskt att min hobby också kunde bli mitt arbete!

Björn Heimirsson – arbetar med kundupplevelsen

$
0
0

Björn Heimirsson började som kundservicemedarbetare på Tele2 för fem år sedan. Sedan dess har han tagit flera kliv i karriären och arbetar idag som projektledare på Customer Experience.

Berätta lite om din bakgrund.

– Jag pluggade samhälle och ekonomi på gymnasiet. Därefter jobbade jag ett år på Lidl och efter det sålde jag mobilabonnemang på Telenor i ungefär ett halvår. Efter det började jag här på Tele2 med storkundssupport. Nu har jag jobbat här i lite drygt fem år och har under den tiden fått möjligheten att utvecklas väldigt mycket, både på ett professionellt- och personligt plan.

Du började på Tele2 som kundservicemedarbetare. Berätta lite om vilka yrkesroller du haft sedan dess.

– Efter ungefär sju månader här gick jag vidare till en coachande roll och hjälpte mina kollegor med särskilt utmanande ärenden. Den rollen hade jag i ungefär två år och gick sedan vidare till en jobb som teamledare, fick personalansvar och en egen kundservice grupp.

Och i somras bytte du jobb igen och arbetar idag som projektledare på Service Experience. Berätta lite om vad du gör på dagarna.

– Rollen jag har nu har inte funnits tidigare, utan är helt ny. Just nu arbetar jag 100 % mot vår partner Hexaware som är baserad i Indien. De hjälper oss med utförandet av ett antal backofficeuppgifter, som exempelvis överlåtelser av mobilabonnemang och utskick av fakturakopior. Min uppgift är att säkerställa att de har rätt kompetens för att kunna göra jobbet på ett bra sätt.

Vilka personliga egenskaper har du nytta av på jobbet?

– Jag är en född problemlösare som verkligen tycker att det är kul att ställas inför kniviga problem. Som person är jag en envis rackare och att inte riktigt veta hur en utmaning ska lösas ger mig ett positivt påslag. Kanske att en del av min envishet och uthållighet kommer ifrån att jag spelade badminton under hela min uppväxt.

Hur länge spelade du badminton? Spelade du på hög nivå?

– Jag började spela när jag var sju år gammal, eftersom min pappa och storebror spelade, och var aktiv fram till dess att jag var 19. Jag spelade på elitnivå för juniorer som innebär mycket tävlande i Sverige och Europa, men när jag började jobba valde jag att släppa elitsatsningen. Jag är väldigt glad för alla erfarenheter och vänner som jag skaffade under min idrottskarriär. Badminton är i första hand en individuell sport och man spelar för sin egen skull och för klubben som du representerar.

Ingrid Wistrand – Managing Director IoT

$
0
0

Ingrid Wistrand arbetar som Managing Director för affärsområdet Internet of Things (IoT) i ett delat ledarskap med Rami Avidan. ”Vi har ofta olika angreppssätt, men hamnar för det mesta i samma slutsats. Tillsammans blir vi klokare, starkare och mer flexibla”, säger Ingrid.

Ingrid, du arbetar som Managing Director för affärsområdet IoT på Tele2. Berätta lite om din bakgrund.

– Jag läste Industriell Ekonomi på Chalmers i Göteborg och när jag tog examen 1996 började jag min karriär som management trainee på Ericsson. Under mina fem år på Ericsson fick jag även chansen att arbeta två år i Kuala Lumpur. Därefter arbetade jag med strategiska projekt på 3GIS under två år. Innan jag började på Tele2 jobbade jag med strategisk rådgivning inom telekom på ett konsultföretag som heter Northstream.

Hur kommer det sig att du valde att lämna konsultvärlden och börja på Tele2?

– Efter ett antal år i telekombranschen kände jag att jag ville till en operatör. De har en spännande roll i värdekedjan; de är motorn och det är där det händer. Dessutom har man både privat- och företagskunder. Att jag valde just Tele2 är för att jag kände att företagskulturen skulle vara en bra matchning för mig som actionorienterad och måldriven person. Efter flera år på ett litet konsultbolag visste jag att jag trivs bäst när saker händer fort och jag får jobba med riktigt duktiga personer och det får jag göra här på Tele2.

Du klev ombord år 2010 i den centrala produktledningen.

– Precis, och då var jag med och tog fram nya produkter och strategier och var ansvarig chef för mobila enheter och omvärldsanalys. Sedan blev jag efter ett antal olika roller ansvarig för området New Growth vilket ledde till att jag startade upp affärsområdet för IOT. Jag lockades av att det är ett område med stark tillväxt och att vi som operatör sitter precis i centrum av utvecklingen som sker.

Och idag har du delat ansvar för M2M på Tele2 tillsammans med Rami Avidan.

– Under det inledande strategiarbetet för vår M2M satsning anlitade jag Rami som konsult och tillsammans jobbade vi fram en plan som godkändes av ledningsgruppen att implementera. Under strategiarbetet kände både jag och Rami att vi arbetade bra ihop, vi ville driva satsningen tillsammans och han blev anställd 2013. Sedan dess har området växt från tre medarbetare till ungefär 60 personer.

Vad är det som gör M2M/IoT till ett sådant spännande område?

– IoT handlar om att koppla upp olika maskiner mot internet. Det kan vara allt under solen; från en betalterminal i en taxi till medicinsk utrustning på ett sjukhus eller giraffer i Kenya, och det öppnar upp en värld av nya möjligheter. Dels skapar det nya affärsmöjligheter eftersom man exempelvis kan sälja maskiner som tjänst. Dels möjliggör det kostnadsbesparingar och kvalitetsökning när maskiner ger information om sin status i realtid och kan larma innan de går sönder. Kommunikation mellan maskiner skapar självklart också miljöfördelar eftersom en större del av underhållsarbetet kan göras remote.

Du och Rami har ett delat ledarskap. Vad är nyckeln till ett framgångsrikt samarbete?

– Ett delat ledarskap förutsätter att man jobbar bra ihop och att man kompletterar varandra. För oss är det absolut en optimal ledarskapsmodell där ett plus ett utan tvekan blir mer än två. Rami är en superentreprenör, har drivit upp sina egna bolag och arbetat med M2M i 15 år. Jag har jobbat med strategi, har 20 års telekomerfarenhet och är van att arbeta i stora bolag. Vi har ofta olika angreppssätt, men hamnar för det mesta i samma slutsats. Tillsammans blir vi klokare, starkare och mer flexibla.

Vem är du privat?

– Jag har en familj och två barn som är sex och åtta år, så mycket av min fritid handlar om att vara tillsammans med dem. Som person är jag också ganska sportig och håller på en hel del med yoga. Jag tycker också om att springa, och på vintern åker jag gärna längdskidor. Just nu tränar jag inför Marcialonga som är den italienska motsvarigheten till Vasaloppet. Man åker i Val Di Fiemme genom små byar och det är en fantastisk upplevelse på alla sätt.

Karolina Larsson – från trainee till affärsutveckling

$
0
0

Karolina Larsson började sin karriär på Tele2 i juli 2014 som vd Thomas Ekmans Executive Trainee. Idag arbetar hon som Sales Strategy Manager för Tele2s små och medelstora kunder.

Hur känns det när du blickar tillbaka på året som trainee?

– Traineeåret var ett av de mest utvecklande och spännande åren hittills i mitt liv. I rollen som trainee är ingen dag den andra lik och man får hela tiden nya spännande utmaningar att ta sig an. Det var verkligen lärorikt och en möjlighet att få vara med i rummen där besluten fattas och se hur man går från att ha beslutat en strategi till att den faktiskt är förankrad och implementerad i organisationen.

Var det ett tufft beslut att stanna kvar på Tele2 när traineeperioden var slut?

– Nej, för mig var det självklart att stanna kvar. Jag trivs otroligt bra på Tele2 och det har jag gjort sedan första dagen. Tele2 är ett bolag där värderingarna är närvarande i allt som händer, och det är verkligen utvecklande att få arbeta i en sådan miljö. Vägen från beslut till handling är kort och de individer som arbetar på bolaget är verkligen otroligt hjälpsamma och lösningsorienterade i alla lägen. Det är mycket som är i rörelse samtidigt och det trivs jag väldigt bra med.

– För mig handlade det om att fundera på vilken riktning jag ville ta i min nästa roll. Valet att gå mot företagsförsäljning grundade sig i att jag alltid har varit lockad och nyfiken på att förstå komplexiteten i den typen av försäljning och de stora krav på relationsbyggande som ställs. Jag ville helt enkelt vara nära där affärerna händer!

Vad innebär din nuvarande roll?

– Som Sales Strategy Manager arbetar jag med att definiera hur vi ska driva vår affär och optimera vår verksamhet för att nå våra tillväxtmål mot små och medelstora företag på lite längre sikt. I korthet så handlar det om att säkra att vi skapar förutsättningar för att kunna möta och ta hand om våra kunder via rätt kanal, med rätt erbjudande och vid rätt tidpunkt.

– Det är väldigt utvecklande och riktigt kul att få använda de insikter och verktyg jag har med mig från traineeåret i mitt dagliga arbete, och jag ser det som en stor fördel att först ha haft ett helikopterperspektiv på verksamheten när jag nu får möjlighet att vara operativ och arbeta för att optimera verksamheten på daglig basis.

Du var en av 5 traineer som klev på under sommaren 2014. Hade ni stöd av varandra under året?

– Under traineeåret var vd min närmsta kollega, men de andra traineerna fanns också hela tiden där. Redan från början fick vi en väldigt bra kontakt och vi bollade idéer och coachade varandra kontinuerligt under året. Jag är jättetacksam över att vi har haft och har varandra som stöd och det känns förstås kul att hela gänget stannade kvar efter traineeåret.

Ken Nygren – Digital Communication Manager

$
0
0

Ken Nygren är ny på jobbet i rollen Digital Communication Manager på Comviq.

Du började din karriär inom telekom men har även testat på en rad andra branscher.

– Det stämmer. Mitt första riktiga jobb var på mobiloperatören 3’s kundservice. Där började jag fyra dagar efter studenten som kundserviceagent och gick efter en tid över till avdelningen sociala kanaler. Tiden på 3 var en fantastisk skola på många sätt och jag har varje dag nytta av de saker jag lärde mig där.

– Efter knappt två år på 3 gick jag vidare till e-handelsföretaget Brandos, som på den tiden var en av Sveriges största e-handlare. Jag har även jobbat på PR-byrå, Bonnier Tidskrifters marknadsavdelning och som marknadsansvarig på en franchisekedja inom fast food. Nu senast innan jag kom till Tele2 var jag Social Media & PR Manager på Telenor. Jag är otroligt glad och tacksam över att jag fått möjligheten att testa på så många roliga och lärorika saker under åren.

Vad har du för utbildning i grunden?

– Jag har läst olika kurser på Berghs School of Communication med inriktning på kommunikation, PR och reklam. Jag har även läst lite projektledning vid Stockholms Universitet. Personligen är jag inget stort fan av skolundervisning. Jag tycker att det är mycket mer lärorikt att arbeta med kommunikation i praktiken, snarare än att läsa i en bok om hur man kommunicerar.

Vad arbetade du med på e-handelsföretaget Brandos?

– Jag började som assistent på produktavdelningen och jobbade bland annat med att lägga in alla skor i någon form av system så att de till slut kom upp på hemsidan. Jag ”tog hand om” skorna från att vara en artikel på en inköpsorder till att de blev säljbara på hemsidan skulle man kunna säga. När jag varit där ett halvår fick jag erbjudande om att börja arbeta tillsammans med Brandos HR-chef. Brandos hade en fantastisk tillväxt och vi skulle gå från 80 till 120 personer på kort tid. Jag jobbade mycket med rekrytering i form av CV-screening och referenstagning. Det var en rolig erfarenhet men det var inte den banan jag ville fortsätta på. Efter Brandos gick jag vidare till Bonnier.

Sedan återvände du till telekom.

– Precis, efter att ha testat e-handelsbranschen, tidningsbranschen, PR-branschen och en start-up inom fast food så längtade jag tillbaka till telekom. Det är få andra branscher där det händer så mycket och där konkurrensen är lika hård. Ett ständigt momentum. När jag fick ett erbjudande om att börja på Telenor som ansvarig för sociala medier och kommersiell PR kunde jag helt enkelt inte tacka nej.

Och nu har du börjat på Tele2 som Digital Communication Manager på Comviq. Vad innebär det i praktiken?

– Först och främst så måste jag säga att jag kanske har världens roligaste jobb. Jag har ansvar för Comviqs digitala marknadsföring och är även ansvarig för marknadsföringen mot studenter, vilket är en viktig del av vår affär. Det har aldrig varit roligare och mer utmanande att jobba med kommunikation och marknadsföring än det är idag och att få arbeta med ett starkt varumärke som Comviq är en ära och ett sant nöje.

Vad var det som lockade med att ta steget till Tele2?

– Oj, det var nog en kombination av alla härliga människor, företagets starka värderingar och möjligheten att få vara med och utveckla Comviqs digitala marknadsföring. Som person är jag väldigt värderingsdriven och det är Tele2 som företag också. Jag brukar säga till mina vänner att det sade ”klick”, lite klyschigt men sant.


Kerstin Mjömark – Head of HR Shared Operations

$
0
0

Kerstin Mjömark arbetar som Head of HR, Shared Operations på Tele2. I den rollen säkerställer hon att HR-processerna är effektiva och att cheferna i organisationen, som ofta har personal i flera länder, får rätt stöd.

Berätta lite om din bakgrund.

– Jag läste till ekonom i Uppsala och började jobba på ekonomiavdelningen på ett läkemedelsbolag. På det företaget fick jag sedan frågan om jag ville jobba med HR-frågor, jag tog chansen, och det blev en fantastiskt bra skola. Sedan bytte jag arbetsgivare och i den nya rollen jobbade jag väldigt brett med personalfrågor; jag gjorde allt från att driva traineeprogrammet till att ha ansvar för internkommunikationen. Det var väldigt kul under en period men sedan kände jag att jag ville specialisera mig.

Och det var då du kom till telekombranschen?

– Jag hittade ett jobb med ”compensation and benefits” på TeliaSonera och fick också möjligheten att delta i ett internt utvecklingsprogram för personer som hade jobbat i ungefär fem år. Programmet var väldigt lärorikt och det gav mig en helhetssyn av affären, tekniken och kommunikationen. Däremot insåg jag efter ett tag att en specialiserad tjänst inte var något för mig och att jag trivs bäst i en organisation där man får ta mycket eget ansvar och där det är leveransen som räknas.

Och för fyra år sedan började du på Tele2.

– Jag blev kontaktad om en kombinerad roll som HR-controller och HR-business partner och har under årens lopp även varit involverad i olika frågor kring HR-processer i olika länder. I höstas när Shared Operations startade behövdes en HR-ansvarig för enheten, det kändes som ett fantastiskt spännande uppdrag, och idag gör jag det på heltid.

Vad är Shared Operations och vad gör du på jobbet?

– Shared Operations är en funktion där vi samlar kunskap och expertis på Tele2 som vi sedan kan leverera till flera av våra kunder och därmed skapa skalfördelar samtidigt som vi får ökad kvalitét. Våra kunder är inte bara de faktiska slutkonsumenterna utan också våra medarbetare och vi ska säkerställa att våra länder har de verktyg de behöver för att leverera bästa möjliga värde. Områden inom Shared Operations är exempelvis nät och IT samt kundtjänst.

– Mitt jobb handlar om att samordna processer och att stötta cheferna i deras arbete. Eftersom organisationen sträcker sig över flera länder ställs cheferna ofta inför nya utmaningar; en chef i Riga kan exempelvis ha medarbetare både i Sverige och i Lettland. De behöver bland annat min hjälp med information om hur man hanterar rekrytering och omorganisationer i de olika länderna. Men jag arbetar även med lite större frågor kring ledarskap som hur man skapar gemenskap i en grupp som man leder på distans och hur man kan överbrygga kulturella skillnader.

Vem är du privat? Tycker du om att ha många järn i elden även när du är ledig?

– Så är det absolut. Jag har sjukt många hobbies och under årens lopp har jag lärt mig att det är då jag trivs som bäst. Jag spelar volleyboll, golf, åker skidor, cyklar, åker långfärdsskridskor och jagar. Det jag ägnar mest tid åt på fritiden är volleyboll och spelar divisionsspel, men jag måste också se till att det finns tid för annat. Om jag känner mig låst och inte får tillräckligt med variation blir livet inte alls lika roligt.

Peter Edwards – utvecklar en ny tjänst

$
0
0

Peter Edwards
 arbetar som systemspecialist och arbetar just nu med att utveckla en helt ny tjänst för företag. ”Det är oerhört inspirerande att få jobba kreativt med en produkt som vi som företag satsar väldigt mycket på.”

Har du alltid varit teknikintresserad, Peter?

– Mitt intresse väcktes tidigt under uppväxten och jag har ett antal isärplockade bandspelare och TV-apparater på mitt samvete. Datorer blev också tidigt ett intresse eftersom min mamma jobbade som IT-konsult i egen firma och jag hade den stora turen att ha terminaler och arbetsstationer hemma som jag fick bekanta mig med. Senare började min mamma jobba i min morbrors firma, som var en av de första i telekombranschen när Televerkets monopol hade släppts.

Och du började din karriär inom telekom i din morbrors firma.

– Från början var planen att jag skulle jobba extra där ett år innan jag skulle rycka in i lumpen, men precis i den svängen förändrades reglerna och min värnplikt drogs in. Då föll det sig naturligt att stanna kvar och jag jobbade med att installera telefonväxlar till små och medelstora företag i Göteborg.

Sedan tog du klivet till en av era leverantörer.

– Ja, efter många år i företag som drevs av familjen började jag som teamleader på Visionutveckling och arbetade med hänvisningssystem. Tele2 var en av våra återförsäljare och på så sätt fick jag upp ögonen för företaget. 2011 sökte jag och fick jobb på Tele2 som systemspecialist.

Och nu har du nyligen klivit på en ny tjänst?

– När jag skulle komma tillbaka från min föräldraledighet fick jag frågan om jag var intresserad av att jobba på heltid med vårt nya erbjudande kring Skype for Business. Det tyckte jag lät väldigt spännande och sedan september har jag arbetat med att designa lösningen och implementera olika proof of concepts. För mig har det varit väldigt lärorikt och utvecklande. Jag lämnade ett område där jag kunde varenda konfigurationsfil och tabell och idag lär jag mig nya saker varje dag.

Vad gör ditt jobb roligt?

Jag har väldigt mycket frihet i hur jag får tänka runt de olika lösningarna och har min chefs och produktägares fulla stöd i att efter eget huvud ta fram en välfungerande och stabil produkt. Det är oerhört inspirerande att få jobba kreativt med en något som vi som företag satsar väldigt mycket på.

Vem är du privat?

– Jag bor tillsammans med min fru och våra två barn i ett radhus i Göteborg och just nu spenderar vi största delen av vår fritid med att renovera. På somrarna är vi gärna i familjens sommarstuga på Brännö och vi är ute och åker båt en hel del.

– Något som mina kollegor i Stockholm kanske inte vet om mig är att jag är en entusiastisk hummerfiskare. Efter hummerpremiären i september åker jag titt som tätt ut med båten före jobbet och vittjar tinor tillsammans med en kompis. Att ge sig ut i kylan och mörkret klockan sex på morgonen är en helt fantastisk övertrycksventil och man kommer till jobbet med massor av energi.

Cecilia Brown – helhetsgrepp på tekniska plattformar

$
0
0

Idag arbetar Cecilia Brown som Product Manager i Tele2s centrala funktion och trivs som fisken i vattnet i skärningspunkten mellan IT och verksamheten. Men planen från början var att bli lärare i engelsk litteratur.

Berätta om din bakgrund.

– Jag är utbildad inom engelsk litteraturvetenskap och från början var planen att jag skulle bli lärare. Men via ett bananskal hamnade jag inom telekom och billing och upptäckte jag att jag hade en förkärlek för datavetenskap.

Det måste ha varit ett väldigt halt bananskal?

– Datavetenskap är faktiskt inte alls så långt ifrån litteraturvetenskapen som man kanske kan tro; båda handlar om att hitta strukturer och se system. Och från mitt perspektiv har språk och kod mycket gemensamt.

Sedan var planen att du skulle jobba inom finanssektorn.

– Precis, jag återvände till skolbänken och studerade finansiering, men hittade ändå tillbaka till telekombranschen. Jag jobbade flera år som konsult inom billing och test och då det blev ännu tydligare för mig att jag trivs som bäst när jag får jobba i skärningspunkten mellan IT och det kommersiella. Jag har mycket hjärta i verksamheten och mycket hjärna på IT-sidan att få dem att samspela är extremt roligt.

Efter sju år som konsult här på Tele2 blev du anställd på hösten 2014.

Redan från första dagen som konsult här på Tele2 kände jag att jag trivdes riktigt bra. Därför var det väldigt trevligt när jag fick frågan om jag ville söka fast jobb här som teknisk produktchef för mobila produkter för privatsidan. I den rollen hade jag ansvar för att de kommersiella erbjudandena och för att produktkoncepten förverkligades på ett tekniskt sett.

Och nyligen tog du ytterligare ett kliv i karriären och arbetar som teknisk produktchef på gruppnivå för hela Tele2. Vad gör du på dagarna?

– Jag arbetar med att harmonisera och optimera hur vi använder våra tekniska plattformar. Det handlar dels om att öka kvalitén och minska kostnaderna och dels att få ut det mesta möjliga av våra investeringar på alla våra marknader. Jag tittar på hur man redan från början kan ta hänsyn till att en lokal lösning ska kunna anpassas och återanvändas i andra länder. Här handlar det om att välja rätt väg för systemarkitekturen och göra en bra avvägning kring vad som ska vara hårdkodat och vad som ska vara konfigureringsbart.

Vem är du privat?

– Om jag ska beskriva mig själv med ett ord så är det nyfiken. Nyfikenheten sporrar mig till att hela tiden testa nya saker och under årens lopp har jag provat på många olika sporter och har även dansat mycket. I kombination med envishet och en konstant strävan till utveckling har min nyfikenhet också lärt mig att väldigt få saker är omöjliga. Det handlar bara om hur! Det går alltid att vrida på den där klossen lite grann.

– Dykning är en annan passion och där tror jag att det handlar om att jag älskar kombinationen av teknik och naturupplevelse. Det kräver stor närvaro och självkontroll och är oerhört meditativt.

Therese Dahlstedt – samordnar självserviceportalen

$
0
0

Therese Dahlstedt lämnade resebranschen för telekom. Idag är hon ansvarig för Tele2s självserviceportal. ”Jag insåg direkt att Tele2s företagskultur var en bra matchning för min personlighet eftersom jag tycker om när det går snabbt och hela tiden är mycket på gång.”

Berätta lite om din bakgrund.

– När jag gick gymnasiet var det självklart att plugga vidare. Eftersom jag inte visste vad jag ville göra läste jag fristående kurser under några år men hittade ändå inte rätt. Det ledde till att jag valde att ge mig ut i världen på långresa.

Vad gjorde du när du återvände till Sverige?

– Eftersom jag hade en så fantastisk upplevelse när jag var på resande fot kändes det självklart att jobba med resor. Jag praktiserade på en resebyrå och gick även en kvalificerad yrkesutbildning till resebyråkonsult. Sedan hade jag under många år en rad olika typer av arbeten på olika företag i resebranschen och har arbetat med allt från projektledning till försäljning och utbildning.

Hur gick det till att du valde att byta resebranschen mot telekom?

– Under min föräldraledighet blev jag kontaktad av Tele2 eftersom en gammal kollega till mig som hade börjat här hade tipsat om mig. Jag gick på intervju och kände omedelbart att det var rätt plats för mig. Det verkade vara en miljö som är precis så där dynamisk och snabb som jag trivs bäst i. I augusti började jag två dagar i veckan, i oktober började jag jobba heltid och det är precis lika kul och utmanande som jag hade hoppats.

Berätta vad du gör på dagarna.

– Jag arbetar med självserviceportalen Tele2Work och är kravägare både på desktop och applikation. Jag samordnar utvecklingsarbetet tillsammans med alla kravställare och ser också till att vi beställer utbildningar åt relevant kundservicepersonal. Innan vi är redo att gå live med någon ny funktionalitet eller förändring genomför vi förstås kundtester för att säkerställa att det fungerar på ett bra sätt.

Vad tycker du gör ditt jobb riktigt roligt?

– Det är kul att jobba med människor på många olika håll i organisationen och att få en grupp människor, som har olika idéer, att samlas kring en gemensam sak. Det är förstås också kul att arbeta med något som är så väldigt påtagligt som ett webbgränssnitt är. Jag kan slå på datorn och visa: Det här jobbar jag med!

Berätta lite om vad du upplevde du under din tid på resande fot efter dina universitetsstudier?

– Det blev ett helt fantastiskt äventyr och under åren jag var ute och reste hann jag bland annat utbilda mig och arbeta som divemaster i flera länder.

– När jag ser tillbaka var seglatsen mellan Thailand och Egypten utan tvekan det galnaste jag var med om. Jag mönstrade på en stor segelbåt som ägdes av två amerikaner som inte alls hade den kunskap och erfarenhet som krävdes för att segla jorden runt. Dessutom tittade båda två djupt i flaskan… Jag brukar säga att det är det dummaste och bästa jag har gjort!

Var det något särskilt som gjorde seglatsen minnesvärd?

– Hela upplevelsen var både underbar och smått galen. Under veckor i sträck var det bara öppet hav och det enda man såg var solen som gick upp och solen som gick ner. Men någon behövde hela tiden hålla vakt eftersom det finns en hel del tappade fraktcontainers som flyter runt i havet som man inte ville krocka med. Tuffast under resan var helt klart när vi seglade upp i Röda havet och hamnade i en sandstorm. Då när vi låg för ankar och jag var sjösjuk i dagar i sträck kände jag mig väldigt liten i världen.

Pierre Berriel – håller lugnet i stormen

$
0
0

Pierre Berriel, du är ansvarig för den tekniska supporten mot företagskunder och är just nu även tillförordnad chef för Service Desk. Men du började din karriär på Tele2 som praktikant en gång i tiden.

– Ja, det stämmer! Efter gymnasiet gick jag en kvalificerad yrkesutbildning som hette ”IT och telekom” och jag gjorde min praktik på Tele2s nätverksövervakning. Jag tyckte att det var väldigt roligt och utvecklande och när jag fick chansen att stanna kvar gjorde jag det. Det var år 2000 och jag stannade kvar där och arbetade med driftledning i ungefär åtta år.

Och sedan fick du chansen att ta nästa steg.

– Jag kände mig redo att gå vidare och jag kände mig både lockad av att fördjupa mig i tekniken och av att ta en ledarroll. Men när jag fick chansen att bli gruppchef på teknisk support för mobiltelefoni var valet enkelt. Sedan dess har jag haft olika chefsroller på den tekniska supporten.

Tycker du att du gjorde rätt val? Längtar du efter tekniken?

– Det känns som att jag har hamnat helt rätt. Jag trivs med att arbeta med människor och att få vara med och påverka. Dessutom tycker jag att jag får det bästa av båda världarna där jag är nu, precis mitt emellan teknik och kundservice.

Vad innebär ditt jobb i praktiken?

– Jag är ansvarig för tre olika team som ger support till våra företagskunder på olika sätt. Vi tar emot felanmälningen och är ansvariga för ärendet, och kontakten med kunden, till dess att det är löst. Min roll är att stötta gruppcheferna och säkerställa att vi jobbar på ett enhetligt sätt så att vi levererar enligt de höga kraven som kunderna har.

När kunderna ringer till er är det på grund av att någonting inte fungerar som det ska och självklart måste det vara lite stressigt att sitta på din stol. Hur gör du för att hålla lugnet?

– Eftersom jag har jobbat med fel under hela min tid på Tele2 har jag vid det här laget 15 års erfarenhet. Det ger så klart ger en stor trygghet. Jag vet att våra tekniker och medarbetare kan sitt jobb så oavsett vad som dyker upp är lösningen alltid att arbeta strukturerat och att lita på de processer och rutiner som vi ställt upp. Men med det sagt innebär det inte att vi inte ständigt arbetar för att bli bättre.

Vem är du privat?

– När jag växte upp var jag väldigt datorintresserad och jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att följa med i den tekniska utvecklingen. Något annat som präglat mig är att min pappa är från Uruguay och att jag är uppvuxen i Italien. Kanske är det därför jag tycker att det är spännande med olikheter. I dag bor jag i Hammarby sjöstad med min fru och våra två barn.

Daniel Van de Meulebrouck – chef för Technical Delivery

$
0
0

Daniel Van de Meulebrouck började jobba extra på Tele2 redan under gymnasietiden. 20 år senare är han kvar på företaget och arbetar som chef för Technical Delivery. Tillsammans med medarbetarna ser han till att Tele2s företagskunder får förstklassig service gällandes implementation av fasttelefoni och datanätstjänster.

Du har varit på Tele2 i många år.

– Jag började arbeta extra på Tele2s kundservice redan under gymnasiet. När jag tog studenten började jag på den tekniska supporten och hjälpte kunder med ärenden som kundservice inte kunde lösa. Där jobbade jag i ett och ett halvt år och gick sedan vidare till nätövervakningen och en roll som driftstekniker och sedan driftsingenjör.

Sedan lämnade du Tele2 för att ge dig ut i världen.

– Precis! 1999 sa jag upp mig och gav mig ut och reste. Det blev en klassisk jordenruntare och jag besökte bland annat Nepal, Filippinerna, Thailand och Sri Lanka. Jag har alltid älskat att vara ute och luffa och tycker det är spännande att se andra kulturer och träffa nya människor. Planen med resan var inte mer komplicerad än att ha det bra och att gå dit näsan pekade.

Men sedan en dag satt du utfattig på ett internetcafé i Delhi.

– …och hade fått ett mejl av min tidigare chef som frågade om det inte var dags att komma tillbaka. Då hade jag varit borta nästan ett år och jag kände mig redo att återvända till Sverige. Ganska snart efter att jag hade kommit hem fick jag chansen att börja jobba som driftsledare på nätövervakningen och där var jag kvar till 2001. Därefter hade jag en rad olika jobb där jag fick ta ett allt större ansvar och har även arbetat med teknisk projektledning.

Och sedan kände du dig redo att arbeta som chef.

– 2013 fick jag chansen att arbeta som tillförordnad chef i två olika roller när de ordinarie cheferna var föräldralediga. Sedan i september 2014 fick jag en permanent tjänst som gruppchef för Technical Delivery. Där är jag kvar idag och min grupp hanterar Tele2 Sveriges implementation av fasttelefoni och datanätstjänster för våra företagskunder.

Vad gör ditt jobb roligt?

– Jag trivs med känslan av att alla i gruppen kavlar upp ärmarna och skapar bra resultat tillsammans. Vi har en bra och härlig kultur i vår grupp och vi jobbar hela tiden med kunden i fokus.

Har du alltid varit intresserad av teknik?

– Faktiskt inte! Jag gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet och även om jag alltid haft fallenhet för teknik så hade jag absolut inte tänkt jobba med det.

– Min drivkraft har alltid varit människor och jag har läst både idéhistoria och praktisk filosofi på kvällskurs. När jag träffar mina vänner har jag gärna diskussioner om kommunikation, det mellanmänskliga och olika typer av etiska dilemman. Det står med andra ord ingen serverpark i mitt vardagsrum!

Kan du berätta om något annat som du tycker om att göra på fritiden?

– Förutom resandet som jag redan berättat om tycker jag om att vara ute i naturen och fjällvandra och jaga. Jag ägnar också mycket tid åt att träna mina två engelska settrar. Det krävs mycket dressyr för att skapa en tight kommunikation mellan hund och människa.

Hackday – snart är det dags igen!

$
0
0

Johan Bäckman är en del av teamet som förädlar och rullar ut Hackday-konceptet på Tele2 i Sverige och utomlands. Tillsammans med resten av teamet planerar han just nu det femte eventet i ordningen där innovation, kreativitet och samarbete står på agendan.

Den första Hackday på Tele2 gick av stapeln 2014 och nu befinner ni er mitt i planeringen av den femte. Johan, berätta varför du brinner för Hackday.

– Kärnan i Hackday handlar om engagemang och innovation. Under ett antal timmar åstadkommer vi oerhört mycket och vi växlar in hela organisationens kompetens och styrka. Det finns ingenting som är så roligt som att jobba med människor som är passionerade för vad de gör.

Hur har Hackday utvecklats under årens lopp?

– På vår första Hackday var vi ett 20 personer starkt gäng som alla hörde hemma på kontoret i Kista. Under årens lopp har vi utökat både antal deltagare och inkluderat Tele2 kontor på andra håll i Europa. Den här gången kommer vi bli över 300 deltagare som befinner sig i Kista, Riga, Tallinn, Vilnius och i Amsterdam. Precis som förra gången får studenter och Reach for Change chansen att vara med.

Hur har eventet utvecklats under årens lopp utöver att antalet deltagare och antalet kontor har blivit fler.

Vi har som mål att vi ska nå en större bredd än vi har gjort hittills. Att vi ska ha deltagare som inte bara arbetar med IT på olika sätt utan att även medarbetare som jobbar med sälj, kundsupport eller finans ska känna sig välkomna. En annan viktig del av att utveckla eventet handlar om att bli ännu bättre på att fånga upp idéerna.

Vad är det som gör att det är viktigt att locka medarbetare från olika avdelningar?

– Att jobba med en idé under bara 8 timmar är väldigt utmanande och ju fler kompetenser och personligheter man kan engagera i sitt team desto mer kan man räkna med att åstadkomma och det blir ju garanterat roligare också.

Varför tycker du att dina kollegor här på Tele2 ska ta chansen att vara med på nästa Hackday?

– Alla är betydelsefulla, alla kan sitta inne med svaret på frågan eller sista pusselbiten till lösningen. Tillsammans kan vi åstadkomma det till synes omöjliga och det vill jag att alla ska få vara en del av. Ett gemensamt Tele2 utan lands-, avdelnings- eller kompetensgränser.


Donny Åström Fransson – Lead Data Scientist

$
0
0

Donny Åström Fransson började på Tele2 som timanställd drifttekniker på Network Operations Center vid sidan av studierna på KTH. Idag arbetar han som Lead Data Scientist och arbetar med Big Data. Han är med och bygger teknikplattformen för nästa generations dataanalys.

Vad gjorde du innan du kom till Tele2?

– Efter gymnasiet gjorde jag tekniskt basår och började sedan plugga på KTHs IT-program i Kista med inriktning Software Engineering in Distributed Systems. I början läste jag på heltid, men insåg ganska snabbt att det passade mig bättre kombinera jobb och högskola. Jag tycker att det gav mig det bästa av båda världarna även om det innebar en ganska lång resa genom studierna.

Och ett av de företag du jobbade extra på under studietiden var Tele2.

– Jag började som timanställd drifttekniker på vårt Network Operations Center. Därefter fick jag chansen att jobba inom Operations & Governance Systems och utveckla våra interna system, och då kände jag att jag hade hittat rätt. Jag trivs fantastiskt bra i en innovativ miljö och min upplevelse är att jag lär mig mer varje dag här på jobbet än jag gjorde när jag studerade. Så när jag fick erbjudande att kliva ombord på heltid som Lead Data Scientist tvekade jag inte en sekund.

Lead Data Scientist är en ny roll på Tele2. Vad gör du på jobbet?

– På en hög nivå handlar det om att hjälpa Tele2 bli mer datadrivet. Målsättningen med arbetet jag och min grupp gör just nu är att bygga teknikplattformen för att det ska förverkligas.

– Traditionellt sett utgår man ifrån frågor och sedan uppsöker man datat för att besvara dem. När man jobbar med data science vänder man upp och ner på modellen, tar in så mycket data som möjligt och upptäcker därefter frågorna. Vårt arbete handlar om att förstå affärssidans behov, formulera det i teknik och sedan presentera insikter på ett överskådligt sätt.

Kan du beskriva hur en större analyskraft hjälper Tele2s verksamhet.

– Som företag har vi väldigt mycket data som vi tidigare inte har haft en teknisk möjlighet att ta in. En maximerad analyskraft gör att vi får möjligheten till dataexploration; att hitta mönster och därmed nya möjligheter. Vi arbetar också med ”machine learning”; algoritmer som utforskar data på ett sätt som människor inte gör och som därmed ser andra mönster.

Vad tycker du gör just det här området så kul?

– Teknologin är fantastiskt spännande. Jag trivs också med att vara i förändring, att få vara med och skapa något som möjliggör nya sätt att skapa mervärde och som öppnar upp för nya arbetssätt.

Vem är du privat?

– Precis som på jobbet tycker jag om att testa nya saker och att utmana mig själv på olika sätt. Jag trivs bäst när jag är i rörelse både fysiskt och mentalt. På senaste tiden har jag ägnat mig en hel del åt klättring, gärna långa sträckor utomhus, och även parkour.

Nima Boustanian –”Produkt och design är det jag brinner för”

$
0
0

Nimas intresse för datorer och programmering startade när han var sex år och fick sin första dator. Redan när han var sju hade han programmerat sin första mjukvara. Digital produktutveckling och design är det han brinner för och han insåg tidigt hur otroligt viktig användbarhet är. Idag är Nima chefsdesigner och ansvarig för en ny avdelning på Tele2 som ansvarar för just användarupplevelsen.

Berätta om uppdraget

– Det börjar ofta med att beställare kommer till oss med en affärsidé och kundinsikt. Sedan är det vår uppgift att förverkliga visionen och idén i ett digitalt format. En kund vill alltid ha det så bekvämt och enkelt som möjligt men samtidigt finns det vissa moment som är nödvändiga att ha för att det ska nå affärens krav. Vem vet bäst – affären eller kunden? Mitt jobb är att ge en rättvis och balanserad bild av det hela. Starkast tillväxt genom nöjdast kunder är någonting vi skall eftersträva, och nöjdast kunder är ju oftast dom som har det så bekvämt och enkelt som möjligt.

Hur blir man chefsdesigner egentligen?

– Jag pluggade IT- och kommunikationsvetenskap på KTH. Det var mycket om beteendemönster och hur en människa fungerar framför en dator. Både intuitivt och kognitivt. Vi använder datadriven design baserad på kundinsikter och best practices. Det leder till ökad användbarhet, vilket direkt korrelerar med försäljning.

Nima gjorde sitt examensjobb inom Artificiell Intelligens i San Fransisco, USA. Sedan flyttade han hem och började jobba på bubblare.se – en konkurrent till Youtube. Därefter gick han över till ett amerikanskt konsultföretag och fick möjligheten att jobba utomlands, bland annat i Indien, Tyskland och London.

På Tele2 började Nima som konsult för några år sedan, då på uppdrag från Designit och i höstas blev han erbjuden chefsjobbet på UX & Design Production.

Vad var det hos Tele2 som lockade?

– Att Tele2 har både viljan och möjligheterna att lyckas med den digitala transformationen fullt ut, något som alla i mitt team faktiskt redan tar för givet. De är alla så unga så för dem behövs ingen transformation, de är redan där. Dessutom gillade jag min chef Jacob Segerheim direkt och det tillsammans med den starka företagskulturen på Tele2 kändes riktigt bra. Det är inte så hierarkiskt här och man kan prata om allt med alla. Jag och mitt team får mycket gehör. Alla har insett att det vi gör är viktigt och en grundläggande komponent för hur vi moderniserar och digitaliserar vår organisation framåt.

Robert Skoglund – jobbar med IT nära affären

$
0
0

Robert Skoglund beskriver sig själv som en early adopter som gärna utforskar teknikens ytterkant. Det är perfekta egenskaper för en Client Manager som är delaktig i alla digitala initiativ som ska genomföras på Tele2 Residential och Tele2 Arena.

Berätta vad du har gjort innan du blev anställd på Tele2.

– Jag började min karriär inom teknikområdet, men har under årens lopp utvecklats i en riktning mot affären. Innan jag började här på Tele2 jobbade jag i åtta år på Knowit Reaktor som bland annat teamledare och kundansvarig . Där arbetade jag även med projektledning, lösningsarkitektur, agil coaching, sälj och med förstudier. Det var just när jag genomförde en förstudie här på Tele2 som jag fick upp ögonen för bolaget.

Så när du blev anställd på Tele2 hade du redan lärt känna företaget.

– Ja, och när jag gjorde mitt uppdrag här fick jag upplevelsen av att Tele2 var en spännande arbetsplats där det rör sig snabbt. Eftersom jag hade arbetat så länge som konsult var jag väl medveten om att jag trivs bäst på en plats där det är flexibelt och det sker mycket förändring.

Vad gör en Client Manager på dagarna?

Det är en affärsnära it-roll som man kan beskriva som en intern kundansvarig på Business IT. Vi sitter med under idéfasen för de nya initiativen, har en rådgivande roll både kring teknik och upplevelse, och när de skriver den kommersiella idébriefen.

– När vi har fått ihop en tydlig kravbild tar vi det vidare till vår organisation och sätter igång projektledare. Jag följer upp projektet hela vägen ut till lansering och säkerställer att visionen som våra beställare hade är det som kunden möts av i slutändan. Jag tar också ett helikopterperspektiv så att vi synkar våra initiativ mellan våra olika varumärken och så att vi får till ett omnikanaltänk.

Vad är det som gör ditt jobb roligt?

– För mig är det otroligt kul att få vara med om allt nytt och att få delta i visionsarbetet för de stora och små initiativ som kommer att påverka våra kunder. Just nu är det väldigt mycket spännande på gång som kommer att presenteras under nästa år.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har två barn och familjen tar upp större delen av min tid utanför jobbet. Men teknik är definitivt ett intresse även privat. Just nu håller jag på att bygga en 3D-skrivare utifrån en byggsats och har ett gäng kretskort liggande hemma. Det är kul att se hur tekniken rör sig framåt och jag upplever att jag har stor nytta av min teknikförståelse på jobbet.

Anna Andersson – driver Inhousebyrån på Tele2

$
0
0

För ett år sedan startade Tele2 sin inhousebyrå. Anledningen var att det finns mycket att hämta genom att göra den grafiska produktionen på egen hand istället för att köpa från externa produktionsbyråer.

Grafisk produktion innebär allt från trycksaker i samband med kampanjer till butikskommunikation och onlinebanners. Och det finns som sagt flera uppsidor med att plocka hem produktionen. Dels går det att hålla nere priserna väsentligt samtidigt som kvaliteten bibehålls. Dessutom är det en stor fördel att ha närheten till varandra, inte minst i arbetet inför en kampanj med många och täta kontakter.

– Då är det en stor fördel att kunna springa upp eller ner ett plan för att lösa en fråga på några få minuter som kunde ta betydligt längre tid förut, säger Anna Andersson som sedan den 10 augusti är chef för vår Inhousebyrå. Anna kommer närmast från Fazer där hon var Inhousebyråchef i 4 ½ år. Hon har också varit kreativ projektledare på Ica och bott i London i 14 år. Det började med ett au pair-jobb och slutade med studier i skyltdekoration och marknadskommunikation och jobb på Ikea i London.

Men sedan augusti har hon fullt fokus på att bygga upp en Inhousebyrå på Tele2 och det är ingen blygsam målsättning hon har. Visionen är att bygga Sveriges bästa inhousebyrå, säger Anna.

Vad är skillnaden mellan Inhousebyrån och våra reklambyråer?

– Vi koncentrerar oss på själva produktionen. För det kreativa konceptet har vi våra nyupphandlade reklambyråer, det vill säga King för Tele2 och ANR BBDO för Comviq. Det är de som tillsammans med marknadschefen Lotta Onajin och hennes gäng tar ut riktning, budskap, känsla och bestämmer de stora penseldragen.

Vilka typer av yrken finns på inhousebyrån?

På vår inhousebyrå har vi flera olika typer av roller. Produktionsledare vars uppgift är att leda produktionen, resurs- och budgetplanera och att säkerställa ledtider och leveranser av original och material. En originalare formger med hjälp av designprogram och tar fram original där alla inställningar som ett tryckeri behöver för att trycka rätt. En ganska ny befattning, är motion graphic designer som arbetar som en originalare men specialiserad på rörlig bild och tar fram original för bland annat butiksskärmar, arenaskärmar, digitala skärmar utomhus och webb-banners. Copywriter eller skribent, tar fram olika former av texter och reklambudskap.

Vilka arbetar på Tele2s inhousebyrå?

Anna har handplockat kreativa och drivna talanger till Inhousebyrån hela hösten och nu är det ett nästintill fulltaligt gäng som sitter på Tele2s huvudkontor i Kista.

Angelica Gustafsson – från Junior Projektledare till Head of Internal Communication Group

$
0
0

Angelica började på Tele2 i maj 2014 som junior projektledare på Group Communication. Samtidigt skrev hon på sin C-uppsats i Media och kommunikationsvetenskap på Göteborgs Universitet.

Hur var den första tiden på Tele2?

Jag kom direkt från universitetet och innan hade jag bara jobbat på en liten lokal tidning. Jag hade ingen som helst erfarenhet från större bolag och blev inkastad på djupt vatten direkt. Det var lite läskigt, men roligt! Jag kom in i en väldigt bred roll med mycket ansvar och jag har lärt mig massor. En härlig verktygslåda att plocka från i framtiden.

Och nu är du Head of Internal Communication?

På Tele2 Group Communication har vi sedan länge varit duktiga på hållbarhet och extern kommunikation men inte riktigt haft lika starkt fokus på internkommunikation. Så det föll sig ganska naturligt för mig att satsa på internkommunikationen. I november 2015 fick jag rollen som ansvarig för internkommunikation, mycket tack vare att jag fick stor utrymme att ta egna initiativ. Det är fantastiskt att få det förtroendet från mina chefer.

Vad fick dig intresserad av kommunikation från början?

När jag var liten skrev jag min egen ”Djurexpressen” som jag delade ut hemma i vårt radhusområde. Jag visste redan då att jag ville bli journalist eller få möjligheten att skriva. Mitt intresse för att skriva har nog alltid varit en röd tråd i mina val. En raksträcka helt enkelt, jag har aldrig velat eller funderat på vad jag ska bli när jag blir stor. Det har bara funnits ett val – kommunikation.

Du har redan hunnit arbeta som journalist, fast du är så ung?

Ja jag började som journalist på Skövde Nyheter under gymnasietiden och mitt mål var hela tiden att bli journalist. Men på tidningen upptäckte jag att de personer jag ofta pratade med på olika företags kommunikationsavdelningar verkade ha mycket roligare jobb än jag, så där någonstans insåg jag att det fanns mer inom kommunikation som lockade.

Varför sökte du dig till Tele2?

Först och främst var det nog hur Tele2 kommunicerar externt, väldigt rakt på sak och utan krusiduller. Det och att det är ett stort internationellt företag gjorde mig väldigt nyfiken. Redan på de första mötena fick jag bekräftat att Tele2 kan låta anställda växa och utvecklas. Jag var egentligen inställd på att stanna i Göteborg men det var faktiskt Tele2 som fick mig att ta steget att flytta till Stockholm.

Viewing all 106 articles
Browse latest View live